Kalastuksenhoitomaksu

Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluontoinen maksu. Se pitää suorittaa, jos on 18-64 -vuotias ja harrastaa muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista. Maksu on suoritettava vaikka kalastaisikin vain omalla vesialueella.

Jos on mukana ainoastaan apulaisena (kuten verkonsoutajana) eikä käsittele pyyntivälineitä pyyntitapahtuman yhteydessä, kalastuksenhoitomaksua ei tarvitse suorittaa. Kalastuksenhoitomaksua ei myöskään tarvitse suorittaa Ahvenanmaalla.

Maksu suoritetaan tilille FI47 5000 0121 5028 42 ja saajaksi merkitään maa- ja metsätalousministeriö.

Kalastuksenhoitomaksun voi maksaa kalenterivuoden tai 7 vuorokauden kalastusjakson ajalle. Koko kalenterivuoden maksu on 24 euroa. Se on voimassa 31.12.saakka. 7 vuorokauden kalastusjakson maksu on 7 euroa. Maksu on voimassa 7 vuorokautta maksupäivästä tai muusta maksuhetkellä kuittiin merkitystä päivästä alkaen.

Kalastuksenhoitomaksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista. Kalastaja on velvollinen hankkimaan kuitin maksamisen yhteydessä ja näyttämään sen vaadittaessa viranomaiselle tai muulle kalastusta valvovalle henkilölle. Kuitti maksutapahtumasta, kalastuskortti tai tiliote kelpaavat todistukseksi suoritetusta maksusta.

Kalastuksenhoitomaksuvaroista käytetään noin kolmannes suoranaisiin kalakantojen hoitotoimenpiteisiin. Sen lisäksi osa muusta rahoitettavasta toiminnasta edistää välillisesti kalakantojen hoitotoimintaa. Nykyään näiden varojen käyttö onkin huomattavasti monipuolistunut. Niitä käytetään mm. kalatalousalan järjestöjen sekä kalastusalueiden toiminnan tukemiseen. Määrärahoilla ei kuitenkaan tueta valtion kalataloushallinnon toimintaa.


Päivitetty 13.12.2013
Sivun alkuun