Elinvoimainen ja asuttu maaseutu on Suomen rikkaus

Maaseutu on olennainen osa suomalaista asutusta ja kulttuuria. Se turvaa ruoan ja puun tuotannon sekä tuottaa muita tärkeitä tuotteita ja palveluita koko yhteiskunnalle. Tavoitteena on, että maaseutu on houkutteleva asuinympäristö ja että se tarjoaa työtä ja elämisen mahdollisuuksia.

Suomi on yksi Euroopan unionin maaseutumaisimpia maita, jossa 27 prosenttia väestöstä eli lähes 1,5 miljoonaa asukasta asuu maaseutumaisimmilla alueilla, ydin- ja harvaan asutulla maaseudulla. Yhä useammalle maaseutu on paikka asua. Työssä käydään keskuksissa asuinpaikkakunnan ulkopuolella.

Toisaalta maaseudulla vietetään vapaa-aikaa. Keskuksissa asuvat etsivät maaseudulta virkistys- ja liikuntamahdollisuuksia tai rauhaa ja hiljaisuutta. Kaikki tämä edellyttää elinvoimaista maaseutua.

Maaseutuelinkeinojen kirjo on kasvava. Maatalous on edelleen keskeinen maaseudun elinkeino ja sen vaikutus maaseutumaisemaan on merkittävä. Ympäristöasiat ovat korostuneet entisestään, samoin tuotantoeläinten hyvinvointi. Maaseudun muu yrittäjyys painottuu mm. puutuotealalle, elintarvikkeiden jatkojalostukseen, maaseutumatkailuun, käsityöyrittäjyyteen sekä palveluihin.

Ajankohtaista

Sivun alkuun