Uuden kalastuslain pitää toimia seuraavien vuosikymmenten aikana

5.10.2010 MMM

Pojat kalassa

Kalastuslain kuulemistilaisuus järjestettiin Helsingissä torstaina 30.9. Tällä kertaa aiheena oli vapaa-ajankalastus. Keskustelua herätti mm. tulevaisuuden lupajärjestelmä. Yleisöstä suurin osa oli sitä mieltä, että väestön ikääntyessä maksuvelvollisuus voitaisiin palauttaa yli 65-vuotiaille henkilöille.

– Asiaa voidaan toisaalta miettiä niinkin, että eläkeläiset siirtävät kalastustaitojaan nuoremmille eli siinä mielessä maksusta vapautus olisi perusteltua jatkossakin, pohti Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä.

Maksuton yleiskalastusoikeus (onkiminen ja pilkkiminen) tulee olemaan myös uuden kalastuslain perusta. Myös viehekalastus säilyy näillä näkymin yleiskalastusoikeutena, mutta maksujärjestelmää uudistetaan. Alle 18-vuotiaiden ei tarvitse jatkossakaan maksaa kalastusharrastuksestaan.

Oppaat haluavat helpotusta kalavesille pääsyyn

Myös kalavesille pääsy herätti keskustelua seminaarissa. Suomen kalastusopaskillan puheenjohtaja Ari Pajukoski toi esille kalastusoppaiden ongelman päästä kalavesille. Hän kritisoi sitä, että kalastusoppaat rinnastetaan ammattikalastajiin tässä asiassa.

– Me palvelemme vapaa-ajankalastajia ja opastoiminnan vaikutus kalakantoihin on mitätön verrattuna esim. aktiivista verkkokalastusta harjoittavaan mökkiläiseen. Me toivomme ratkaisua siihen, että asiakkaat eivät menettäisi kalastusoikeuttaan käyttäessaan oppaan palveluja, Pajukoski sanoo.

Tähän yleisöstä todettiin, että n.s. kalastusopaspykälä on ongelmallinen perustuslain kannalta koska siinä joudutaan punnitsemaan elinkeinonharjoittajien tasavertaisuutta sekä omaisuuden suojaa. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee lakia paraikaa.

Kalastus kilpailee muiden harrastusten kanssa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaistoksen RKTL:n tutkija Petri Heinimaa käsitteli alustuksessaan vapaa-ajankalastuksen toimintaympäristön muutoksia. Hän painotti sitä, että uuden kalastuslain pitäisi toimia muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana.

– Biologinen maailma on aika verkkainen muutoksissaan. Katastrofit tulevat nopeasti, mutta hyvät muutokset paljon hitaammin, hän sanoo.

Jatkossa vapaa-ajan käyttö monipuolistuu ja kalastus kilpailee monen muun harrastuksen kanssa. Heinimaa uskoo, että mökillä kalastaminen tulee säilymään vahvana myös jatkossa koska mökit ovat yhä useammin kakkosasuntoja, joilla vietetään paljon aikaa.

Maailmanlaajuisesti vapaa-ajankalastajia on noin 500 miljoonaa, Euroopassa noin 25 miljoonaa. Suomessa on noin 1,8 miljoonaa kalastuksen harrastajaa, 82 000 ”kalastushullua” ja 218 000 kohtuukalastajaa.

www.mmm.fi/kalastuslaki

Sivun alkuun