Siipikarjanlihaa tuotettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan

08.02.2013

Lihaa tuotettiin ennakkotietojen mukaan noin 382 miljoonaa kiloa vuonna 2012, mikä on reilun prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Sian- ja naudanlihan tuotanto väheni, kun taas siipikarjanlihan tuotanto lisääntyi. Maitoa ja kananmunia tuotettiin lähes sama määrä kuin edellisvuonna. Tiedot ovat ennakkotietoja Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen) kotieläintilastoista.

Naudanlihaa tuotettiin reilu 80 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Viime vuoden tuotantomäärä on 2000-luvun toiseksi vähäisin. Nautoja teurastettiin teurastamoissa vajaa 265 000 kappaletta, mikä on reilun prosentin vähemmän kuin vuonna 2011. Sonnin keskimääräinen ruhopaino aleni lähes seitsemällä kilolla 337 kiloon ja hiehon neljällä kilolla 244 kiloon.

Sianlihantuotannon alamäki jatkui viime vuonna ja tuotanto väheni 193 miljoonaan kiloon. Sianlihaa tuotettiin vajaa viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tuotanto on vähentynyt yhtäjaksoisesti nyt jo neljättä vuotta peräkkäin. Lihasian keskimääräinen ruhopaino nousi kilolla 88 kiloon.

Siipikarjanlihan tuotanto kohosi uuteen ennätykseensä lähinnä broilerinlihan tuotannon kasvun siivittämänä viime vuonna. Siipikarjanlihaa tuotettiin reilu 107 miljoonaa kiloa eli kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Siipikarjanlihasta broilerinlihan osuus on 90 prosenttia. Siipikarjanlihan tuotanto on lisääntynyt 2000-luvun alusta lähes 70 prosenttia.

Maitoa tuotettiin lähes sama määrä

Meijereiden vastaanottama maitomäärä oli viime vuonna 2 188 miljoonaa litraa, mikä on vain hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Luomumaidon tuotanto lisääntyi kuudetta vuotta peräkkäin. Luomumaidon tuotanto (reilu 37 miljoonaa litraa) oli kuitenkin vähäistä, sillä luomumaidon osuus meijerimaidosta oli vajaa kaksi prosenttia. Maidontuottajien määrä väheni kuusi prosenttia vuoden aikana. Joulukuussa maidontuottajia oli noin 9 300.

Kananmunien tuotanto pysyi lähes ennallaan alkuvuoden notkahduksesta huolimatta

Kananmunia tuotettiin viime vuonna lähes saman verran kuin edellisvuonna eli reilu 62 miljoonaa kiloa. Kananmunien tuotanto väheni ensimmäisellä vuosipuoliskolla yhdeksän prosenttia. Kananmunien kysyntä ylittikin alkuvuodesta tarjonnan ja pääsiäisen aikaan kananmunista oli paikoin pulaa. Toisella vuosipuoliskolla tuotanto kuitenkin lähti nousuun ja loka-joulukuussa kananmunia tuotettiin 16 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.

Häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä väheni 9 prosentilla, kun taas lattiakanaloissa tuotettujen kananmunien määrä kasvoi 20 prosentilla ja luomukanaloissa tuotettujen 45 prosentilla. Kananmunista häkkikanaloissa tuotettiin yhteensä 63 prosenttia, lattiakanaloissa 33 prosenttia ja luomukanaloissa 4 prosenttia. Vuoden 2012 alussa voimaan tullut EU-direktiivi kielsi kanojen pitämisen perinteisissä häkeissä ja kaikki häkkikananmunat on siitä lähtien tuotettu virikehäkeissä.

Taustatietoja tilastoista

Tiedot lihantuotannosta, maidontuotannosta sekä kananmunien tuotannosta perustuvat teurastamoille, meijereille ja kananmunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Lihantuotantomäärät eivät sisällä kotiteurastuksia eikä maidontuotanto sisällä maidon käyttöä maatiloilla.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät Matilda-maataloustilastopalvelusta:
Lihantuotanto
Maito- ja maitotuotetilasto
Kananmunien tuotanto

Lisätietoja
Tike, Tilastopalvelut
Aktuaari Sanna Vuorisalo, puh. 0295 313 149
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

Sivun alkuun